Jelenlegi hely

Az Alapítvány 2010 évi tevékenységének összefoglalása

A Schönherz Kollégiumért Alapítvány előző éves tevékenységét leginkább a sokszínűség jellemezte. Az Alapító okiratban is megtalálható megvalósítandó céljainkból adódó feladataink kibővültek, sokat foglalkoztunk a kollégiumi közélettel, támogattuk a szakmai köröket, valamint kibővítettük a diákok sportolási lehetőségeit is.

A diákok egyetemi éveik alatt sokszor elkényelmesednek, szinte nem is mozognak napokon keresztül. Ez karunk, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar diákjaira fokozottan igaz, hiszen számítógép előtti ülőmunkát végeznek. Éppen ezért a Schönherz Kollégiumért Alapítvány kuratóriumában nagyon fontosnak tartjuk, hogy megadjuk a lehetőséget mindenkinek a sportolásra. 2008-ban, a visszaköltözés után kialakított konditerem tavalyi fejlesztésének célja az volt, hogy egy minden igényt kielégítő, a kollégistákat ténylegesen sportolásra buzdító edzőtermet hozzunk létre. Ehhez bővítettük az eszközparkot futópadokkal, professzionális biciklikkel, evezőpaddal és súlyzókkal, valamint tükröket, nagy teljesítményű, folytonos légcserét biztosító légkondicionálót és több plazma TV-t is felszereltettünk az edzőterembe . A konditermet működtető öntevékeny kollégiumi kör, a Body társadalmi munka keretében kifestette a termet, szőnyeggel borították, képekkel dekorálták. Ők figyelik és tartják karban eszközeinket, melyek állagmegóvására és amortizációjára minden évben jelentős összeget fordít szervezetünk. Éppen ezért szerepel a hosszabb távú terveink között többek között az is, hogy IP kamerákat szerelünk be a terembe. Összefoglalva konditermünk az évek során nagyon magas felszereltségű szintre fejlődött, így az itt töltött idő egyszerre jelent kikapcsolódást és aktív sportolást.

Fő célunknak tartjuk ugyanakkor azt is, hogy ne csak testüket, agyukat is karban tartsák az itt tanulók, a kollégiumban lakók. Az Alapítvány évről évre egyre nagyobb összegeket tud arra fordítani, hogy a Simonyi Károly Szakkollégium tagjainak szakmai fejlődését elősegítse. Az elmúlt esztendőben a kollégiumban működő Kir Dev – számítógépes fejlesztéssel foglalkozók köre – eszközparkja egy nagy teljesítményű szerverrel bővült, a komplett TV stúdióval rendelkező Budavári Schönherz Stúdió (BSS) munkáját mikrofonokkal és speciális egységekkel támogattuk, míg a hangtechnikával foglalkozó AC Studio & Live kör aktív hangfalainak felújításához nyújtottunk pénzügyi segítséget.

Több tanfolyam is indult az elmúlt évben, ami ugyancsak a Simonyi Károly Szakkollégium nevéhez fűződik. A benne működő körök megmutatták munkájuk lényegét, többek között a jelentkezők megismerkedhettek a ASP.NET-tel, elkészíthették saját erősítőjüket a Schönherz Elektronikai Műhelyben tanultak után, kipróbálhatták, milyen a kamera másik oldalán lenni, milyen szerkesztőnek lenni, valamint marketing ismereteiket is bővíthették. Látható, hogy nagyon színes a paletta, a kollégium köreinek munkája a szakmai élet számos területére kiterjed, és az egyetemen oktatott elméleti alapok mellett náluk – az iparban is használható – szakmai tudást lehet megszerezni.

Nagy hangsúlyt fektetünk hagyományőrzésre is, így támogattuk az olyan nagyrendezvényeket, mint a Csillagtúra vagy a Schönherz Qpa. Utóbbin az egyik legnagyobb érdekességnek számított tavaly, hogy a kollégium épületén hagyományosan elhelyezett 20 emelet nagyságú óriáskijelző, a Mátrix színes volt . A szakmai sikert és mérnöki teljesítményt minősíti, hogy az országos médiumok is beszámoltak az eseményről. Az ezekhez szükséges alapanyagok (15.000 LED, 4 km adatkábel, egyedi eszközök) beszerzését és gyártását támogatta az Alapítvány. A kollégium szinte minden lakója összefogott, hogy a Simonyi Károly Szakkollégium alatt működő Schönherz Elektronikai Műhely (SEM) felügyeletével időben meglegyen mind a 220 LED-ekkel teli tábla.

Az elmúlt esztendőben a kollégiumban működő Muzsika Mívelő Mérnökök Klubjának (MMMK) fejlesztését olyan hangszerek és hangeszközök elhelyezésével a próbatermükben, melyekhez bárki hozzáférhet.

Az Alapítvány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kollégium közéletének és szakmai életének utánpótlása megoldott kérdés legyen, így az elmúlt évben is több vezetőségi tábort támogatott, ahol az arra érdemes fiatal körtagok betekintést nyerhettek az öntevékeny körök életének szervezésébe. Ezek az alkalmak elősegítik az körök közti együttműködést, az ismeretek átadását, stratégiai célok megfogalmazását.

A 2011 évi 1% kampányunk előkészítésébe több, a kollégiumban működő kört is belevontunk, hogy ötleteikkel ők is segítsék munkánkat és együttműködve hatékonyabbak és eredményesebbek legyünk. Úgy gondoljuk, hogy támogatóink nagy része továbbra is a régi kollégistákból kerül ki, így célunk az elkövetkezendő évre, hogy támogatóink sorát a jelenlegi lakókkal, valamint szüleikkel kibővítsük.

Budapest, 2011. február 10.

Csécsi Adrián

elnök
Schönherz Kollégiumért Alapítvány

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer